De komende dagen wordt het weer bijzonder warm. Gecombineerd met de droogte heeft uw tuin het zwaar te verduren. Met de tips van Gebr. Bonenkamp kan je heel eenvoudig het ‘tuinleed’ verzachten!

1. Laat het gras maar even groeien…

Laat de grasmachine maar even in de tuinberging staan. Als er een warme en droge week wordt voorspeld, is gras maaien geen goed idee; kort gemaaid gras droogt heel snel uit.

2. Begiet je gazon maar doe dit ‘slim’

Geef je gazon beter enkele keren veel water, in plaats van elke dag een kleine hoeveelheid. Zo vermijd je luie wortels en krijgen schimmels geen kans. Hoe weet je of je voldoende water hebt gegeven? Plaats een leeg glas op het gazon en sproei totdat er zo’n 3 tot 4 cm water in het glas staat. Zo ben je er zeker van dat de bodem diep genoeg bevochtigd is.

3. Bescherm je terrasplanten tegen uitdrogen

Indien mogelijk geef je planten in pot bij grote hitte een plaatsje uit de zon. Zet een onderschaal onder potten van je planten die veel water nodig hebben. Zorg bij het water geven dat er ook water in de onderschaal staat, dit dient als reservewater zodat deze dorstige planten niet uitdrogen. Potplanten zoals hortensia’s kun je beschermen met een parasol erboven of door een wit laken over de bloemen te leggen, zo verbranden ze niet in de zon.

4. Kies goede potgrond voor je terrasplanten

Voor je kuip- of terrasplanten is de keuze van de juiste kwalitatieve potgrond is ook belangrijk: zo houdt bepaalde potgrond met Osmocote het vocht veel langer vast.

5. Geef voldoende water maar wel op het juiste moment

Als het een lange tijd niet regent, is extra water geven de enige optie. Groenten en planten hebben het zwaar te verduren bij droog weer. Start op tijd met water geven maar verwen je tuinplanten zeker niet met te veel water. Geef water als het echt nodig is, bij voorkeur ’s avonds of ’s morgensvroeg. Zo voorkom je dat er water verdampt en dat je planten verbranden. Maak een gleuf rond je planten en giet daar water in, zo gaat zo weinig mogelijk water verloren. Gebruik je een zwenksproeier? Stel die dan goed af op het juiste gebied.

6. Begiet via de grond

Geef planten bij droogte extra water en giet daarbij bij voorkeur op de grond en niet op het blad, zo vermijd je de vorming van schimmels op natte bladeren. Je kunt hiervoor ook een druppelslang gebruiken rond je planten.

7. Gebruik een druppelsysteem

Met een druppelsysteem kun je planten in je moestuin, siertuin of kamerplanten afhankelijk van het systeem, tot 30 dagen water geven als je met vakantie bent. Ook handig voor op plaatsen waar je met de tuinslang niet bij geraakt. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar bij je tuincentrum of doe-het-zelfzaak.

8. Gebruik regenwater

Heb je veel planten te begieten en wil je zo weinig mogelijk leidingwater gebruiken? Een regenton is een handige oplossing of voor een grotere waterreserve is een waterput een goede optie. Regenwater is niet alleen gratis maar heeft ook heel wat andere voordelen ten opzichte van leidingwater. Regenwater is duurzaam en ook gezonder voor je planten. Het bevat geen chloor en nauwelijks of geen kalk, twee zaken waar je planten heel blij mee zullen zijn. Ook je kamerplanten! Vergeet ook de vogels niet. Als alle regentonnen, poelen en plassen droog staan, hebben ook de vogels het moeilijk om water te vinden. Help hen door enkele schaaltjes water te voorzien in je tuin, of op je terras of balkon.

9. Wacht met snoeien

Snoei nu geen wintergroene planten. De felle zon zou ervoor zorgen dat de blaadjes verbranden en bruin worden.

10. Gebruik een mulchlaag in de zomer

Een mulchlaag rond de voet van je planten helpt om de wortels koel te houden; ook wordt het vocht beter in de bodem vastgehouden. Planten zijn zo ook beter bestand tegen ziektes. Sproei de grond eerst goed nat en breng dan een mulchlaag aan, van minstens 5 cm dik.

 

0