Na dertien jaar trouwe dienst voldeed de Eliet Super Prof 2000-hakselaar van Hindry Bos eigenlijk nog best. Maar na een demonstratie van Gebr. Bonenkamp in Tiel ging hij toch overstag en inves-teerde hij in een Eliet Super Prof Max. ‘Ik werk er nu een paar maanden mee en het is een ontzettend fijne machine.’

Hindry Bos startte twintig jaar geleden met zijn eigen boomverzorgingsbedrijf. Na de opleiding bos- en natuurbeheer in Velp en de toentertijd nog verplichte militaire dienstplicht (bij het korps mariniers) vertrok hij voor drie jaar naar Duitsland om in het bosbeheer te gaan werken. ‘Ik heb daar hard gewerkt en veel ervaring opgedaan. Vervolgens heb ik in Nederland bij een hovenier gewerkt, maar ik miste de bomen. Na wat dienstverbanden in de boomverzorging besloot ik om voor mezelf te beginnen en dat bevalt me heel goed. Ik heb regelmatig stagi-aires en medewerkers; ik heb inmiddels al heel wat mensen opgeleid in ons mooie vak.’

Zelf slijpen bij Eliet

‘Ik heb om verschillende redenen weer voor een Eliet gekozen’, legt Hindry uit. ‘Voor mij is het belangrijk dat ik de messen zelf kan slij-pen. Dat kan lang niet bij alle hakselaars, maar bij deze kan dat wel. Na het werk zet ik de machine in de loods en dan slijp ik ze zelf even.’ Hij lacht: ‘Ik mag sowieso graag een beetje sleu-telen en weten hoe machines werken. Het is een kleine, lichte machine, maar wel zelfrijdend. Ook dat is fijn. Hij past op de aanhanger; je rijdt hem eraf en loopt achter de machine aan naar het werk toe.

31734_groot

Doordat deze nog geen 90 cm breed is, loop je er zo elke tuin mee in. Dat vind ik trouwens ook een belangrijk punt: je moet de machine naar de boom kunnen brengen, niet andersom.

Kleine machine, grote mogelijkheden

Hindry vervolgt: ‘Niet alle machines van dit formaat hebben een invoerrol. Dat vind ik wel een mooie aanvulling. De combinatie van een zelfrijdende machine met invoerrol en toch wat kleiner, dat werkt fantastisch. Deze Eliet Super Prof Max heeft, net als de Eliet Super Prof 2000, een doorvoer van maximaal 120 mm en dat is meer dan genoeg. De Super Prof Max heeft wel 5 pk meer en dat merk je; 23 pk in plaats van 18 pk is een groot verschil! Mijn nieuwe hakse-laar heeft ook een blaastrechter, dus zetten we voortaan de aanhanger ernaast en wordt alles daarin opgevangen. Dat scheelt ons een hoop werk. Het is een kleinere machine, maar heel professioneel. Op de standaarduitvoering zit een sensor: ben je een paar tellen buiten beeld, dan gaat de motor stationair draaien. Zodra je weer in beeld komt, gaat het weer voluit. De Eliet Super Prof Max kan qua mogelijkheden makkelijk de vergelijking aan met grotere hak-selaars.’

Intensief gebruik

‘Kijk, bij mij staat zo’n hakselaar niet dagen in de schuur; wij gebruiken hem bijna elke dag. Dat de vorige dertien jaar meeging, zegt dan ook wel iets. Die ben ik nu aan het opknap-pen. Ik heb een paar mensen in dienst, dus we kunnen er twee gebruiken, en anders verhuur ik hem aan hoveniers die maar zo nu en dan een hakselaar nodig hebben’, aldus Hindry.

‘De doorslag om de Eliet Super Prof Max aan te schaffen, gaven de vijf extra pk’s en de blaas-pijp. Maar ook de elektronische aansturing via het display met informatie is prettig. Storingen worden erop aangegeven, wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt, maar ook de verhouding tussen het aantal draaiuren en het aantal snipperuren van de motor. Zo kun je zien hoeveel uren de machine daadwerkelijk in gebruik is.’

bonenkamp_pand_01

Goede service van Bonenkamp en Stierman De Leeuw

De machines van Hindry Bos zijn – naar tevre-denheid – in onderhoud bij Bonenkamp in Tiel. ‘Het is moeilijk om goede vaktechnische mensen te vinden die verstand hebben van snipperaars en hakselaars. Bij Bonenkamp den-ken ze goed mee en staan ze ook open voor suggesties van mij. Een Eliet is iets duurder dan sommige andere merken, maar voor mij een heel complete machine. De Eliet Super Prof Max is gemakkelijk in onderhoud; je kunt overal bij. Ik werk er nu een paar maanden mee en ben opnieuw heel tevreden.’

0